onsdag 25 september 2013

Det var bättre och sämre förr

(Publicerad i GP onsdag 25 september)
 
Det finns sånt som var bättre förr och sånt som är bättre nu. Och sedan finns det saker som helt enkelt bara är annorlunda. Det enda man kan vara säker på är att allt förändras, hela tiden.

Jag är till exempel så svindlande gammal att jag minns …

… när internet inte fanns.

… när det var originellt att vara tatuerad.

… när man fortfarande trodde att samhällsproblem kunde lösas med ”mer information”.

… när homosexuella i Sverige inte fick gifta sig.

… när Västtrafiks biljettsystem gick att förstå.

… när det var hur lätt som helst att köpa glödlampor. (Det enda man behövde hålla reda på var om man skulle ha 40 eller 60 Watt, man slapp välja mellan femton olika lågenergivarianter.)

… när tv-serier var något man såg en gång i veckan på en bestämd tid.

 … och man såg programmen på tv:n! Alltså fattar ni: man såg tv-program på tv, inte på datorn eller surfplattan!

... när Apoteket sålde läkemedel i stället för choklad, smink, bantningsmedel och märkliga hälsokostprodukter. (En allvarlig varning: om du behöver receptbelagd medicin, räkna inte med att ditt apotek kan skaffa fram den inom den lagstadgade tiden, 24 timmar. Folk som är sjuka på riktigt är kolossalt olönsamma och det sista dagens apotek vill befatta sig med.)

… när man skickade en hälsning till en kompis på fredagen och visste att den inte skulle nå honom eller henne förrän på måndagen, för det var först då som posten delades ut nästa gång. Ett svar kunde man i bästa fall hoppas på ytterligare en dag senare.

... när Kalle och Hobbe dök upp första gången i GP. Vilken rolig serie! När den slutade tecknas på 90-talet började den vevas i repris. En gång gick väl an, på sin höjd två. Vad är vi inne på nu, sjunde varvet? Ursäkta, men det räcker nu!

… när över halva Europa var diktaturer.(Det är svårt att fatta, men fascistdiktaturerna försvann först på 70-talet och kommunistdiktaturerna inte förrän på 90-talet.)

… när folk förstod skillnaden mellan födelsenummer och personnummer.

… när unga människor kunde få en enkel lägenhet i den här stan. Och ett jobb. När samhället över huvud taget gav de unga en chans att komma igång med sina liv.

... när bilister i Göteborg som skulle svänga eller byta fil använde en mojäng vid namn ”blinkers”. (Eller vänta, det där sista måste jag väl ha drömt? Kan det verkligen ha funnits en sådan tid?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar