onsdag 26 juli 2017

Spindelns horoskop

(Publicerad i GP 26 juli 2017)

Trädgårdsslangen låg i det höga gräset bakom sommarstugan och försökte se ut som en kobra. Mig lurade den inte. Jag ringlade burdust upp den.

Vid munstycket som skulle skruvas fast på kranen satt ett vitt, klibbigt spindelnät. Jag pillade bort det. Ett par centimeter in i slangen satt spindeln själv och stirrade på mig.

Om jag fäste slangen på kranen och vred på vattnet skulle spindeln spolas bort och möta en säker död. Det ville jag förstås inte, så jag tog upp en liten pinne och försökte pilla ut spindeln. Den drog sig längre in i slangen, som jag antar att den betraktade som sitt bo. Efter en stund tittade den fram igen, men hur jag än försökte så fick jag inte ut den.

Till slut tröttnade jag. Jag skruvade fast slangen och satte på vattnet, trots att spindeln var kvar där inne. Jag förmodar att den dog rätt snabbt.

Jag rättfärdigade genast mitt mord genom att tänka att jag hade räddat livet på massvis av små oskyldiga kryp, som spindeln annars skulle ha fångat och ätit upp.

Senare under dagen var vi vid bryggan och fiskade krabbor med några barn och deras föräldrar.

En efter en kröp krabborna upp på de fullmatade musselskal som vi använde som bete, och lät sig hissas upp och läggas i vår hink. Inte en enda av dem tycktes stanna upp och tänka: Vänta lite nu, vad hände nyss med min kompis?

Jag kom att tänka på en kvinna som jag träffade på Styrsö för några år sedan. Hon berättade hur de i hennes barndom under andra världskriget hade kokat den här sortens små tångkrabbor och ätit dem. De kan inte ha gett mycket näring.

Vi tänkte förstås inte koka våra krabbor. Jag kan föreställa mig barnens reaktion om vi hade föreslagit det.

När vi skulle gå hem hällde vi ut krabborna på stranden och lät dem krypa mot vattnet. Några stod helt stilla, kanske chockade. Vi knuffade dem varsamt åt rätt håll, angelägna om att de skulle överleva.

Nästa dag skulle samma krabbor antagligen fiskas upp igen, av andra barn.

Jag tog upp mobilen för att kolla mitt dagshoroskop på en astrologisajt.

”Din orubblighet kan bli ditt fall. Du bör överväga att följa en tydlig vink”, löd mitt horoskop. Nej, vänta, det var fel stjärntecken. Här då: ”Du får ett fint erbjudande, men var inte naiv, för vips kan du hamna på ett oönskat ställe.”

I själva verket var det första spindelns horoskop och det andra var krabbans. Men inte hade det hjälpt dem.

På mitt stjärntecken stod det att jag snart skulle gå hem och tända grillen, och det var faktiskt precis vad jag gjorde.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar