onsdag 8 mars 2017

Mannen som kanske var Elvis

(Publicerad i GP 8 mars 2017)

Jag är uppväxt i Borås. Beatles har spelat där. Baccara också. Men den märkligaste artist som uppträtt i staden är utan tvivel Ellis.

Nu undrar kanske du, kära läsare: Ellis, vem är det? Menar han Elvis?

Svaret på den frågan är inte så självklart som man kan tro.

Det var 1992 som Jimmy Ellis uppträdde i Parken i Borås. Han var en artist vars röst var väldigt lik Elvis Presleys och som sjöng låtar som liknade Elvis Presleys och uppträdde i likadana glitterdräkter som Elvis Presley.

En Elvisimitatör, alltså? Nej, inte alls. Utan en artist som uppträdde i mask eftersom han kanske var den riktiga Elvis.

Jag var reporter på Radio Sjuhärad på den tiden och intervjuade några åskådare i samband med konserten. För de flesta var det bara ett spektakel, men ett par stycken sa med darr på stämman att de trodde att det var den riktiga Elvis på scenen.

Exakt varför Elvis skulle ha iscensatt sin egen död bara för att kunna komma till Borås och sjunga iförd mask blev aldrig riktigt utrett.

Man kan skratta åt det här, men det finns en sorglig historia bakom.

Jimmy Ellis var en begåvad sångare från Alabama som hankade sig fram i musikbranschen utan att slå igenom. Men hans karriär fick fart 1978 när Sun Records gav ut en singel där han sjöng två Elvislåtar. Sun Records är förstås samma bolag som gav ut Elvis första singlar.

Bolaget angav ingen artist på skivan utan satte bara dit ett frågetecken. Det sägs att det var den här releasen som startade hela konspirationsteorin om att Elvis fortfarande lever.

För Jimmy Ellis följde nu några år då han, under artistnamnet Orion, sålde bra med skivor och drog folk till sina turnéer. Men allt byggde på att han måste bära masken och låtsas att han kanske var Elvis. Han plågades av att göra karriär på ett så förnedrande sätt. Vid en dramatisk konsert 1983 slet Ellis av sig masken och svor att det fick vara slut på hyckleriet.

Fansen straffade honom hårt för det tilltaget. De ville ha sina alternativa fakta i fred. Skivorna slutade sälja, bokningarna slutade komma.

En tidigare manager hade dessutom blåst Ellis på alla pengar. Så efter några magra år åkte masken på igen, trots att han hatade den.

Men han fick aldrig riktig snurr på karriären igen, trots spelningen i Borås. Till slut gav Ellis upp och öppnade en pantbank hemma i Alabama.

Där, på pantbanken, sköts både han och hans före detta hustru ihjäl under ett rånförsök i december 1998. Jimmy Ellis blev 53 år, vilket åtminstone är elva år mer än Elvis Presley.


För den som är intresserad finns en bra dokumentär om Jimmy Ellis. Den heter ”Orion. The man who would be king” och är gjord av den brittiska filmaren Jeanie Finlay. Bilden nedan visar Jimmy Ellis tillsammans med medlemmar i Kiss någon gång i början av 1980-talet.

Bildresultat för orion kissInga kommentarer:

Skicka en kommentar