onsdag 27 juli 2016

Hamrén och hans floskler

(Publicerad i GP onsdag 27 juli)

Jag vet att fotbolls-EM är slut sedan länge, och jag vet att Erik Hamrén redan har avgått som förbundskapten. Efter all kritik förtjänar han egentligen att få vila ut.

Men jag måste bara få ur mig det här.

Jag har retat mig på Hamréns tomma floskler ända sedan han tillträdde, och när jag hörde Kim Källström uttala sig inför Sveriges sista gruppspelsmatch i EM fick jag slutligen nog. Efter två minst sagt slätstrukna insatser var Sverige tvungna att vinna sista matchen.

- Vi måste tro på det, sa Kim.

Orden var hans, men samtidigt inte: det var Hamréns tankesätt som lyste igenom. Kim är en ärrad veteran och jag är säker på att han egentligen vet mycket bättre.

För fotboll handlar inte alls om att tro. Det handlar om att vara väl förberedd såväl fysiskt som mentalt. Det handlar om att ha ett inarbetat spelsystem där alla vet vad de ska göra, och om att ha en fungerande matchplan.

Inget av detta har Hamréns landslag någonsin haft. Hamrén har varit som en general i första världskriget som skickar fram de meniga i den ena utsiktslösa anfallsvågen efter den andra. Spring mot fiendens linjer bara! Spänn ut bröstet och tro på det ni gör, så kommer segern! Leve fosterlandet!

Och så mejas rad efter rad med värnlösa unga män ner.

Elitidrott handlar om att vinna. Det är klart att man ska drömma stort och sikta högt! Men det måste finnas substans bakom.

En sådan substans behöver inte handla om tråkigt defensivspel à la Lagerbäck. Man kan mycket väl öva in ett offensivt system – tänk bara på vilken fin anfallsfotboll Hamrén själv stod för när han tränade Örgryte.

Som förbundskapten har Erik Hamrén tyvärr erbjudit svenska folket motsatsen till substans. Reklamsnack, managementfloskler, fraser som verkar hämtade ur kurser av typen “Få bättre självkänsla snabbt”. Och på planen: ett landslag som kollapsat gång på gång.

När Hamrén var ny på sin post pratade han om att han ville ha spelare med “shining”. I hans svengelska tappning betyder det ungefär “utstrålning”, en användning av ordet som en engelsman skulle skaka på huvudet åt.

“Shining” som substantiv betecknar oftare något helt annat: en övernaturlig förmåga att se spöken och varsel. Som i Stephen King-filmatiseringen “The Shining”.

Det här kan verka som en bagatell, men för mig är det symboliskt.

Ta reda på fakta? Vara noga med detaljerna, se till att det man säger och gör har en fast grund?

Äsch, såna jobbiga grejer behövs inte. Det räcker om man tror!

Där har ni Erik Hamrén som förbundskapten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar