onsdag 18 november 2015

Intelligenta kantareller

(Publicerad i GP onsdag 11 november)

Idag levererar den här spalten några nyheter som du kanske har missat:

*** Kantarellen ansågs tidigare som en måttligt begåvad svamp. Men efter de senaste rönen har forskarna ändrat uppfattning.
Det har nämligen visat sig att kantarellen odlar björk, ett arbete som ställer stora krav på samarbete och planering. Först söker så kallade pionjärkantareller efter nya marker och sätter frön. Sedan gallras beståndet i flera år. När träden blivit lagom stora flyttar en ny koloni till platsen.
Men varför gör kantarellen så? Ja, alla vi svampplockare vet förstås svaret. Hur många gånger har vi inte gått i skogen och utropat: Där! En kantarell! Och så är det bara ett gulnat björklöv.
Löven fungerar alltså som kamouflage. Medan vi vänder på ännu ett björklöv sitter kantarellerna i lugn och ro bakom en sten och spelar backgammon.

*** I år är det 40 år sedan den sista svenska digikrossaren gick i pension i Kungälv. Digikrossare är ett anrikt yrke med rötter i Hansatidens Tyskland.
Förr var det digikrossaren som såg till att de två översta och understa kexen i ett paket digestivekex var söndersmulade redan när man öppnar paketet. Men det var bara den enkla delen av jobbet.
Arbetet med det tredje till femte kexet var betydligt svårare. De här kexen ska som bekant se hela ut, men ändå ha en osynlig spricka. När man sätter en smörkniv mot kexet ska det genast brytas itu. Om sprickan är rätt konstruerad – här krävs verkligen en mästare! – ska resultatet bli kladdiga händer och kexbitar som ramlar på golvet med smörsidan ner.
Numera utförs det här fina gamla hantverket av maskiner.

*** Svenska spel har bestämt sig för att bli tuffare mot sina kunder.Företaget har ledsnat på alla gamla slöa stryktippare som lämnar in samma stående rad år efter år.
Från och med vecka 48 kommer tipparna att få betala om de har för många fel på tipset.
- Är man en kass tippare ska det svida, säger Putte Krock på Svenska spel.
Med 10 eller 11 fel kommer man normalt att bli skyldig alltifrån några tior till några hundringar. Men om man är ensam om 13 fel åker man dit på 10 miljoner.
- Ärligt talat, det har varit ett jäkla daltande med tipparna, säger Putte Krock. Nu är det slut med det.

*** Ett forskarlag i Ulan Bator bekräftar att de har hittat ett verksamt vaccin mot alla former av främlingsfientlighet, inskränkthet och rasism. FN planerar nu ett globalt vaccinationsprogram. Någon gång i slutet av 2018 räknar man med att världen ska vara helt fri från diskriminering och rasism.