torsdag 6 februari 2020

Förr kors, nu blommor


(Text publicerad i GP 5 februari 2020)

Kors, kors, överallt kors. Det var det enda man såg när jag växte upp.

I dödsannonserna, alltså.

Det måste rimligtvis ha funnits en del andra symboler också. En och annan solnedgång och blomma. Men korsen dominerade stort.

Så ser det inte ut längre. Andra typer av bilder har kommit in i dödsannonserna. Korsen finns kvar, men de har fått konkurrens.

Det är i alla fall mitt personliga intryck. Och som kåsör hade jag ju kunnat nöja mig med det. Vi kåsörer har alltid varit skickliga på att dra långtgående slutsatser utifrån enstaka iakttagelser, och vi har alltid hållit den egna magkänslan högre än fakta.

Vi är föregångare på det sättet. Många av dagens debattörer borde tacka oss.

Men just idag ska vi faktiskt hålla oss till fakta.

För idag presenterar Världens gång, kanske för första gången någonsin, ett kåseri baserat på en egenhändigt utförd, strikt vetenskaplig undersökning.

Underlaget är samtliga dödsannonser (281 stycken) i GP, DN och SvD under helgen 25-26 januari 2020. Och det jag undersökte var alltså vilka bilder och symboler som är vanligast i dödsannonserna.

Fem i topp ser ut så här:

1. Blomma (71 annonser)
2. Kors (61)
3. Hobby (43)
4. Hjärta (29)
5. Solnedgång (21)

Därefter följer fåglar (14), båtar (13), yrke (6), natur (6), ängel (2) foto på den döde (2) samt fyr (1). Det finns också elva annonser som jag har placerat under ”annat/oklart”.

Vi kan alltså konstatera att korsen finns kvar, men nu endast har drygt 20 procent av marknaden.

Två trender är starka, som jag tolkar det.

Den ena är att vi numera vill ha en personlig touch. Några schackpjäser, en orienteringsskärm eller ett dansande par säger faktiskt något om individen.

Den andra är att blommor och hjärtan verkar vara de nya konventionerna. Korset, den gamla konventionen, blir alltmer en renodlat kristen symbol.

Några symboler för andra religioner såg jag inte i de 281 dödsannonserna, vilket förvånade mig.

Nu finns det kanske gnälliga läsare som ifrågasätter vilka kriterier jag har använt. Om någon till exempel har ett piano i sin dödsannons, hur kan jag då veta om personen var yrkesmusiker eller glad amatör?

Jag tar naturligtvis sådana frågor på största vetenskapliga allvar.

Om du bara går in på sajten, klickar dig fram till chatten, svarar på en kort enkät, uppger fem valfria kundnummer och tre lösenord, intygar att inga av dina släktingar intill fjärde led har haft en politisk post, klickar ”I agree”, laddar ner appen och letar upp rätt flik, så kan du ställa dina frågor där.

Jag lovar att skyndsamt besvara dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar